Λαδένια
Η συνταγή της παραδοσιακής Λαδένιας Κιμώλου.
Υλικά
- 700 γρ. αλεύρι
- χλιαρό νερό
- 5 γρ. μαγιά
- 3 φρέσκες ντομάτες
- 2 ξερά κρεμύδια
- αλάτι & πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Διαλύουμε τη μαγιά και τη ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στη λεκάνη για περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Στο μεταξύ κόβουμε το κρεμύδι και την ντομάτα σε ροδέλες. Βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα χοντρό σε πάχος φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, βάζουμε τη ντομάτα, το κρεμύδι και τέλος αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει και πάλι τον όγκο του και ψήνουμε στους 180 C για 50΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η λαδένια.